21. heinäkuuta 2014

Infra-alalla tapahtuu

Alalle syntyy uusi keskikokoinen toimija


Talouselämä -lehden mukaan Insinööritoimisto Seppo Rantalan omistuksessa olisi tapahtumassa muutoksia.

""Pääomasijoitusyhtiö Intera Partners sijoittaa Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy:hyn, yhtiöt kertoivat maanantaina.
Yritysjärjestelyn myötä Insinööritoimisto Seppo Rantala tliittyy osaksi vaativaan infrarakentamiseen keskittyvää Infrak -konsernia. Konserniin kuuluvat ennestään Fin-Seula Oy ja Kesälahden Maansiirto Oy.""

Tässähän on tulossa varteenotettava osaaja, jos toimintojen integrointi eli yhteensovittaminen ei hukkaa osien osaamista.

Nämä toistaiseksi vielä välikoossa toimivat yritykset aiheuttavat piakkoin isommilleen painetta uudistua pakon edessä. Tai tietysti voivathan ne isommat kankeuttaan kaatuakin.

Toistaiseksi tämä Infrakin kuvio ei varsinaisesti kiristä kilpailua. Vasta, kun sen liikevaihto alkaa kasvamaan, siitä tulee markkinoita rassaava toimija, kun sen osuus rajallisesta potentiaalista kasvaa. Sen kasvu on silloin muilta pois. 

Osana alan rakennemuutosta on myös Graniittirakennus Kallio Oy:n touhu kasvu-uralla, joka viimeaikoina on ollutkin huomattavaa.

GRK on kasvanut jo siihen kokoon, että se syö isompien toimijoiden liikevaihtoa kilpaillen jo merkittävän kokoluokan urakoista. Esimerkkeinä menestymisensä Hamina-Vaalimaa suunnalla ja Rovaniemellä Vt4:lla.

Tällainen rakennemuutos saattaa iskeä kipeimmin Destian ja Yit:n kaltaisiin "vanhuksiin", joilla on ollut jo ennestään tiukka kilpailu markkinoilla ja joiden toimintakulttuuri on suuryrityksille ominaiseen tapaan jähmettynyt.

Eroja isoilla on enemmän infrarakennustoiminnassaan. Destia on rakenteeltaan enemmän valtakunnallinen, kun YIT:n infrarakentaminen on vahvemmin Etelä-Suomi painotteista. Siksi tämä GRK:n ja Infrakin väliintulo voi rokottaa enemmän Destian osuutta.

Saas nähdä koska uudet toimijat innostuvat kunnossapidosta. Saisivat rakentamisen suhdannevaihteluita tasaavan toiminnan, joka tuo pitkäkestoisesti tasaista kassavirtaa. Alallehan on helppo tulla perusurakoiden kautta. Molempien toimijoiden likevaihdon kokoluokka riittä kyllä erittäin vaativiinkin, mutta yrityskohtainen kokemus puuttuu.

Minusta on hyvä, että markkinat kehittyvät ja haastajia tulee lisää. Pysyy peli pirteänä ja asiakkaan valinnanvara lisääntyy.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti